ANTİKA VE SANAT ESERLERİ MÜZAYEDESİ XXV

 

 

ANKARA ANTİKACILIK’TAN KAPSAMLI BİR İLKBAHAR MÜZAYEDESİ

Ankara Antikacılık, 19 Nisan Pazar günü salon müzayedesi olarak yapılması planlanan büyük ilkbahar müzayedesini, tüm dünyayla birlikte ülkemizde de görülen COVİD-19 salgının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında, 6-19 Nisan tarihleri arasında online müzayede olarak düzenleyecek. 6 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de başlayacak olan müzayede, 19 Nisan Pazar günü saat 14.00’ten itibaren canlı olarak yayınlanacak ve lotlar sıra ile sona erecek.

Binlerce eser arasından, konunun uzmanları tarafından titizlikle seçilen 367 eserin satışa sunulacağı bu müzayede, salon müzayedesine yakışır nitelikte eserleriyle farklı bir online müzayede olarak ön plana çıkıyor.

Müzayedede yer alan eserleri, 6-19 Nisan tarihleri arasında, 0312 442 38 91 numaralı telefondan randevu alarak galerimizde de inceleyebilirsiniz. (Pazar günü hariç).

19 Nisan Pazar günü, saat 14.00’te ANKASANAT müzayede salonumuz yerine, bilgisayar ekranları başında buluşmak üzere…

 

SEÇME SANAT ESERLERİ

Müzayedede Türk resim sanatının farklı dönem ve üsluplarına ait  tabloların yanı sıra, heykel ve seramik eserlerin de dahil olduğu seçme bir koleksiyon sanatseverlerin beğenisine sunulacak…

Genellikle peyzajlarıyla tanınan İzlenimci ressam Hasan Vecih Bereketoğlu’nun 95 x 73 cm boyutundaki portre çalışması, Kadıköylü Muazzez’in ‘Ortaoyunu’ konulu eseri, İbrahim Safi’nin Eski Sokak adlı yapıtı, Kemal Zeren’in natürmort çalışması, İsmail Altınok’un ‘Çocuk’ portresi ile Şeref Akdik’in peyzaj ve natürmortu resim meraklılarının ilgisini çekecek önemli eserler arasında.

Eserleri uluslararası sanat piyasasında da yüksek fiyatlara alıcı bulan Fikret Mualla’nın ‘Bar’ konulu, 1954 tarihli, sertifikalı eseri müzayedenin öne çıkan eserleri içerisinde ve 20.000 TL başlangıç fiyatı ile satışa sunulacak.

Soyut sanata yönelen ilk ressamlarımızdan olan Ferruh Başağa’nın, bu tarza geçiş yapmadan önceki 1946 tarihli, farklı üsluptaki ‘Balıkçılar’ konulu eseri de müzayedenin sürprizli eserlerinden. 35.000 TL  açılış fiyatı ile satışa sunulacak olan bu eserin sanatseverler arasında çekişmeye neden olması bekleniyor. Müzayedede, bir ressamın alışılagelmiş eserlerinden farklı bir niteliğe sahip olması açısından önem taşıyan diğer eserler ise Paris Ekolü’nün son temsilcilerinden biri olan Erdal Alantar’ın tabloları…Türk resim sanatı tarihinde soyut eserleriyle bilinen ve müzayedelerde genellikle bu dönem eserleri yer alan sanatçının, 1950’li yılların başına ait ‘Kadıköy Arka Penceresi’, ‘Kurbağalıdere’ ve portre konulu kataloge tabloları bu müzayedede yeni sahipleriyle buluşacak.

Müzayedede ayrıca, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Leyla Gamsız, Fikret Otyam, Mehmet Pesen, Necdet Kalay, Ali Demir, Adnan Turani, Lütfü Günay, Devrim Erbil, Ergin İnan, Mustafa Pilevneli, Komet, Yalçın Gökçebağ, Mustafa Ayaz, Ali Kotan gibi pek çok önemli ressamın eserleri de yer alıyor.

Müzayedede Türk heykel sanatının önemli imzalarına ait eserler de mevcut. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk heykel sanatçılarından Zühtü Müridoğlu’nun ‘Balerin’ ve Nusret Suman’ın ‘Aşk’ konulu bronz heykelleri ile yaşayan en önemli heykeltıraşlarımızdan biri olan Mehmet Aksoy’un ‘Periler Ülkesinde’ adlı ünlü eseri müzayedenin gözde eserleri içerisinde.  Müzayedede ayrıca, Elif Turhan ve Bihrat Mavitan’a ait heykel çalışmaları da bulunuyor.

Dünyaca ünlü seramik sanatçımız Jale Yılmabaşar’a ait iki adet seramik tabak ile Atilla Galatalı’ya ait seramik şişe ve pano da müzayedede yer alan sanat koleksiyonunun önemli parçalarından.

ANTİKALAR

Müzayedede farklı zevklere hitap edebilecek kapsamlı bir antika koleksiyonu da yer alıyor. Sultan II.Abdülhamid dönemi saray baş kuyumcusu G.Babayan & Kapamadjian Freres yapımı, 18 ayar pembe altın üzerine yaklaşık 0,40 karat kabuşon yakut ve çevresinde silme yaklaşık 2,50 karat elmas taş kullanılarak bezenmiş bir cep saati müzayedenin antika bölümünü oluşturan en özel eserlerden biri. Yine Osmanlı mücevher işçiliğinin nadir örneklerinden olan, pembe altın üzerine yaklaşık 6,50 karat elmas ve minik bir yakut taş ile bezenmiş büyük boyutlu broş da bu müzayedenin ön plana çıkan parçalarından. Aynı koleksiyondan gelen her iki eser de, aile büyüğüne ‘yüz görümlüğü’ olarak hediye edilmiş ve o günden beri aynı ailede muhafaza edilmiş. Müzayedede ayrıca, büyük boyutlu bir Lalique kristal centerpiece, Christofle tepsi, kapsamlı bir Herend porselen koleksiyonu, Osmanlı tuğralı gümüşler, işlemeler, Bohem kristal objeler, Avrupa yapımı bronz ve porselen heykeller de yer alıyor.