RAMAZAN BAYRAKOĞLU (d.1966)
1988 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı. 1989’da asistan olarak aynı kurumda göreve başlayan sanatçı, 1992’de yardımcı doçent oldu.
Yaşamını ve sanat çalışmalarını halen İzmir’de sürdüren Bayrakoğlu, standart bir forma bağlı kalmayan ve farklı malzemelerle değişik uygulamalara açık bir üslup geliştirmiştir. Sanatçı, resmi merkeze alarak farklı sanat disiplinleriyle uğraşarak resmin klasik algılanış biçimini bozmaya ve resme kavramsal bir içerik kazandırmaya yönelik eserler gerçekleştirir. Resimsel imgeyi oluşturan toplumsal ve kültürel kodları yeniden düşündürmeyi amaçladığı eserlerinde, kimi zaman kendi çektiği bir fotoğrafı, kimi zaman da film karelerinden, gazetelerden ve dergilerden gözüne kestirdiği fotoğrafları dönüştürür ve yeniden yorumlar. Son dönem çalışmalarında kumaşları fotografik bir etkiye yakın bir dille birbirine diken sanatçı, gündelik yaşamda hızla tüketilen kareleri tercih edip işaretler. Her türlü bağlamdan soyutlanarak çekip aldığı imgelerin ardında yatan öyküleri merak ettirecek bir kompozisyon yapısı kurar.
Çağdaş Türk resminin önemli isimlerinden biri olan Ramazan Bayrakoğlu’nun eserleri, İstanbul Modern Koleksiyonu, Elgiz Müzesi Koleksiyonu, Ahmet Kabakçı Koleksiyonu, Canan Pak Koleksiyonu ve Füsun Eczacıbaşı Koleksiyonu gibi pek çok önemli koleksiyonda bulunmaktadır. 9. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamında düzenlenen “Freekick” sergisine de katılan sanatçının önemli sergileri arasında, “İstanbul Meltemi”, Genç Türk ve Alman Sanatçılar, Proje 4L (Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, İstanbul 2006), “Poetika/Erotika”, Galerie Perpetuel (Frankfurt Almanya, 2005), “Sesler, Geceyle Büyüyenler” (Borusan Sanat Galerisi, İstanbul 2005), “Üstü Değil, Kendisi” (K2 Sanat Merkezi, İzmir 2004) ve “Bilginin Sıfır Noktası” (İzmir İletişim Galerisi, 2002) sayılabilir.